Sådan Holder du Havedammen Ren og Flot

Der er få ting, der kan gøre en have ligeså hyggelig og levende, som en velholdt havedam. Det forvandler haven fra et sted, hvor der bare er en masse græs og planter, til noget der er taget ud af et eventyr. Dammen har en nærmest magisk evne til, at skabe et helt andet indtryk, end den traditionelle og kedelige have. Den får det til at virke mere som natur, end som en menneskeskabt zoo for særligt udvalgte planter. Havedammen er et symbol på liv: kombinationen af det livsvigtige vand, og de flappende fisk, er essensen af magi.

Havedammen bliver dog hurtigt mindre magisk, hvis den bliver fyldt med alger, eller vokser til på anden vis. For at have en havedam, er man altså nødt til at sikre sig, at den bliver holdt ren og flot. Det kan godt lyde som hårdt arbejde, og det er nok den primære grund til, at havedamme er relativt sjældne. Alle kan sætte pris på en havedam, men de færreste har lyst til at bruge en masse kræfter på at holde den ved lige. Hvis man én gang har set en forfalden og overgroet havedam, så kan man let få indtryk af, at det er hårdt arbejde at holde sådan en flot. Hvis først en havedam er fyldt med alger og andre ting, så tager det da også mange timer, at gøre den flot igen. Det er dog en fejl, at tro, at arbejdet i at genoprette en havedam har særligt meget at gøre med det arbejde det kræver, at vedligeholde en havedam. Hvis du gør det ordentligt, så er en havedam faktisk ganske let at vedligeholde.

Størstedelen af den løbende vedligeholdelse er ikke engang noget, som du behøver at være aktiv omkring. Det kræver bare, at du investerer i det rette udstyr fra starten af. Hvis du køber en havedamspumpe af god kvalitet, og sikrer dig at den har et godt filter, så bliver havedammen løbende renset og iltet. Det betyder at du kommer af med skidt og affald, der ender med at være i vandet. Iltningen sikrer samtidig, at algerne ikke tager over, og at fiskene trives.

Der skal selvfølgeligt også lidt manuel vedligeholdelse til, fra tid til anden, men det er ganske overskueligt. Du behøver reelt ikke bruge mere tid på at vedligeholde din havedam, end du gør på at vedligeholde diverse sarte planter i haven. Hvis du blot gør det til en del, af din faste haverutine, så behøver du slet ikke at tænke over det. Havedamspumpen sikrer at havedammen hele tiden er ren og flot, og du behøver kun at træde til engang imellem og eventuelt udskifte eller rense filteret. En havedam er altså slet ikke så svær at vedligeholde, som de fleste mennesker forestiller sig.